У НИНУ ОБЈАВЉЕН ИНТЕРВИЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ НОВАКОВИЋЕМ
17.2.2011

У престижном недељном информативном гласилу НИН, број 3138 од 17.фебруара 2011. објављен је интервиу са проф.др Игором Новаковићем, председником Градске општине Палилула у Нишу. У рубрици „Бизнис клуб“, из пера уреднице Јованке Матић, публикован је текст, на две стране, под називом „Много наслеђених и много решених проблема“. О раду општине Палилула председник Новаковић између осталог каже: „Градска општина Палилула – Ниш по много чему је специфична у Србији, а пре свега по великом броју житеља у тешком социјалном стању. Званично општина има 80.000 становника, али се рачуна да има бар још 20.000 њих који нису пријављени, а припадају претежно избеглим и расељеним лицима и ромској популацији. Зато је у претходном двогодишњем периоду општинска управа радила пре свега на томе да дефинише и почне да реализује циљеве који су засновани на реалним потребама локалног становништва, превасходно на социјалним потребама, а који су истовремено део развојних планова и циљева града Ниша.  

Анализирајући ситуацију у градској општини Палилула, приликом конституисања садашње власти  уочени су многи проблема од којих су највише били изражени они везани за људске ресурсе, финансије и извршавање надлежности које је град поверио општини, каже у осврту на тај период председник градске општине Палилула професор др Игор Новаковић: «Веома битно за напредак јесу стратешки планови за Градску општину, којих није било у самом почетку обављања наше дужности. Мислим да није потребно, после завршетка овог мандата, у следећој власти, да неко доноси исхитрена решења, јер смо ми урадили и једногласно усвојили у Скупштини градске општине Палилула стратешки документ који се зове Стратешка анализа и стратешки правци развоја Градске општине Палилула. Тај документ је прво прошао једну системску анализу и после тога донео нам је стратешке циљеве који су везани за наш будући рад.

На питање „Колико је простора у ангажовању локалне власти остало за друга битна питања, као што су инфраструктура, екологија, образовање.? Председник Новаковић је између осталог одговорио: „Ми бринемо о свим поменујтим аспектима. Највише се у овом периоду инвестирало у инфраструктуру и, што се тиче града Ниша, мислим да је у нашу општину највише уложено. Много више средстава је уложено у инфраструктуру у општини Палилула него у све остале нишке општине заједно. Створили смо услове за отварање нове полицијске испостве, отварање сигурне куће, средили смо Спомен парк Бубањ, који се простире на 34 хектара површине. Током Другог светског рата на овом простору је стрељано 12 хиљада људи...У току је реконструкција летње позорнице на Бубњу која је капацитета 2700 места. То је једно велелепно здање које ће већ почетком пролећа красити ову општину. Реч је спомен парку и ми се трудимо да избаштинимо те антифашистичке вредности, да укажемо на то да су тамо стрељани наши суградјани, да  укажемо шта нам се све догодило за време фашизма  и зашто млади људи не треба да приступају ултрадесничарским и фашистичким организацијама,  јер има деце чије су претке стр ељали фашисти, а данас се налазе у десничарским и неонацистичким организацијама.

Поред доприноса у историјском и културном смислу, тако доприностимо и актуелној борби против фашистичких идеја. Када све узмемо у обзир, мислим да смо за ово кратко време много тога урадили, а у овој години планирамо да урадимо још више. Уредница „бизнис клуба“ Јованке Матић, у антрфилеу текста који је објављен у НИН-у, представила је и свог саговорника, председника нишке општине Палилула: „Председник Градске општине Палилула професор др Игор Новаковић је електроинжењер, функцију председника општине обавља волонтерски. Професор је Универзитета у Косовској Митровици. Не живи од политике и његова мотивација да дође на чело општине била је да са коалиционим партнерима-члан је Социјалистиучке партије Србије-учини максимум како би Градска општина Палилула постала модерна европска јединица локалне самоуправе. Каже да му то што је волонтер, а образован човек, даје снагу и право да каже све што мисли, и да отворено скрене пажњу на негативне појаве у циљу њиховог превазилажења.„

(Извод из текста који је објављен у недељнику НИН, 17.02.2011.године)

Интервју можете преузети и са нашег сајта